tirsdag 18. januar 2011

Skreien og høna og andre eggleggende skapninger


Idag hadde vi et etterlengtet fiskemåltid. Men sørlandstorsk er definitivt ikke lofotskrei. Den saken er udiskuterbar. Lofotskreien med sin spenstige muskulatur legger fra seg eggene sine i strøkene rundt Lofoten og vi kan vel ikke akkurat forvente at den skal gidde å svømme helt ned til sørlandet for å gyte noen skarve egg. Nåja, skarve og skarve, det er vel snakk om noen tusen. Litt av en jobb.... Der er jo høna heldigere stilt. Den legger jo egg hele året, men så er jo antallet adskillig mer beskjedent. Derimot kakler den adskillig mer enn skreien, tror jeg, og man skal jo ha tid til alt. Damer legger også egg, kan man si, en gang i måneden, og noen vil si at damers kakling kan ta helt av. Så da må jo konklusjonen bli at jo mer kakling jo færre egg.
Apropos egg - hva er egentlig et colombi egg?
Wikipedia har følgende forklaring:
"Columbi egg er et uttrykk som brukes om en rimelig enkel løsning på et innviklet problem.

Uttrykket stammer etter sigende fra 1420. I Firenze ble det diskutert om det var mulig å plassere en kuppel på toppen av domkirken. Filippo Brunelleschi forslo at den som kunne få et egg til å stå oppreist ville få oppgaven. Da de andre arkitektene ga opp, skal Brunelleschi ha knust det litt i den ene enden slik at det sto. Når de andre arkitektene sa at det var noe de også kunne ha klart skal han ha svart «Ja, men dere gjorde det ikke!», og tilføyde at de også hadde kunnet oppføre kuppelen, hvis de hadde sett tegningen hans.
Uttrykket har også utviklet seg til å ha en tilknytning med Christofer Columbus. I et selskap der Christofer Columbus deltok, var det flere som ikke trodde at han hadde oppdaget Amerika. Han oppfordret da de tilstedeværende til å få et egg til å stå på høykant. Da ingen av de tilstedeværende klarte dette, banket han det litt flatt i den ene enden, og fikk derved egget til å stå. Symbolikken var at selv om ideen var enkel, var det likevel et spørsmål om å komme på den."

Så nå vet jeg det! Og så fikk jeg en idé om å huske å ikke lage kronglete løsninger der det kan gjøres enkelt. Det enkle er ofte det beste........

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar